Header Begeleiding

Samen groeien

Als jouw kind hoogbegaafd blijkt, dan lijkt elke bodem onder je eigen opvoedkundige kwaliteiten weg, opgelost in het niets. Je zelfvertrouwen wankelt, je geloof dat je een goede ouder bent is aan stemmingen onderhevig. Maar tegelijkertijd is er de uitdaging om de ontwikkeling van jouw kind beter te begrijpen en te kunnen plaatsen in hun ontwikkelingsperspectief. Waardoor jij je zekerder gaat voelen in jouw rol als ouder en jouw kind beter kan helpen in zijn ontwikkelingsbehoeften. 

Opvoeden is een continue interactie tussen ouders, kind en omgeving. Je kunt dat niet alleen en je zou het ook niet alleen moeten willen.
Nergens leer je hoe je een ouder moet zijn. Opvattingen ontstaan door opvoeding en door ervaringen die je in jouw persoonlijke ontwikkeling mee maakt. Ouderschap omvat zoveel meer. Als ouder krijg je met veel meer uitdagingen te maken. Dingen die voorheen helder waren, kunnen nu wankel zijn.

Durf jij je weer te verwonderen en de wereld te zien door de ogen van je kinderen? Stel je je open om samen een heel nieuw pad te bewandelen? Of ga je vragen liever uit de weg, zou je alles het liefst willen laten zoals het is?

Voel je zeker in je rol als ouder

Wat als ik jou vertel dat jij door opnieuw naar jezelf te kijken als ouder, je openstelt voor deze nieuwe rol in jouw leven, jij meer wendbaar bent en zo kunt meegaan met de continue veranderingen in context en gedrag die plaatsvinden in het leven van jouw kind. Klinkt dit als een weggestopt ideaal? Geloof je niet meer dat dit kan?

Als je vaker het gevoel hebt dat je je hoogbegaafde kind beter wilt begrijpen. Als belonen en straffen te weinig positief effect opleveren. En als je je kind uit het niets boos, scheldend en tierend en stampvoetend in je kamer hebt. Als je kind onverklaarbare buikpijn heeft, weinig zin heeft om iets te doen. Dan is het tijd om andere stappen te ondernemen.